Zaloguj się

WIEDZA: e-gospodarka

Koszty eksploatacji środków transportowych w gospodarstwach ukierunkowanych na chów zwierząt

W każdej działalności gospodarczej należy zwracać szczególną uwagę na koszty produkcji i jeśli jest to możliwe redukować je. Jednymi ze składników majątku trwałego, który w gospodarstwach rolnych generuje koszty bezpośrednie są koszty eksploatacji maszyn, w tym koszty eksploatacji środków transportowych. Środki transportowe wykorzystywane są w gospodarstwach głównie przy zaopatrzeniu w środki produkcyjne, procesach sprzedaży płodów rolnych, magazynowania i w poszczególny cyklach produkcji zarówno roślinnej jak i zwierzęcej. W gospodarstwach rolnych zwłaszcza o powierzchni kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu ha UR wykorzystanie roczne środków transportowych jest niskie. Wykorzystanie środków transportowych podobnie jak i innych maszyn na niskim poziomie wpływa na duże obciążenie gospodarstw jednostkowymi kosztami ich eksploatacji, co może wpływać na opłacalność produkcji. Dlatego też prowadzenie badań i analizy kosztów eksploatacji środków transportowych pozwala na rzeczywiste poznanie obciążenia gospodarstw tą grupą kosztów, gdyż rolnicy, którzy nie prowadzą księgowości, często w swoich kalkulacjach pomijają koszty stałe skupiając się tylko i wyłącznie na kosztach zmiennych.

Kanały zbytu produktów z gospodarstw rolnych

Gospodarstwo rolne powinno być rozpatrywane jako niezależny podmiot gospodarczy funkcjonujący w określonym otoczeniu marketingowym. W tym kontekście szczególne znacznie mają kanały zbytu produktów wytwarzanych w gospodarstwie. Prócz oczywistej funkcji, czyli zapewniania możliwości sprzedaży produktów z gospodarstwa, stanowią one swoisty łącznik z rynkiem - zapewniają dostęp do informacji rynkowej, bardzo często podmioty zajmujące się skupem od rolników zaopatrują ich również w środki produkcji.

Bezpieczeństwo żywności i odpowiedzialność producentów rolnych w świetle wdrażania wymogów wzajemnej zgodności

Od 2004 roku, wraz z reformą Wspólnej Polityki Rolnej, otrzymywanie płatności bezpośrednich w gospodarstwach rolnych w Unii Europejskiej zostało powiązane z przestrzeganiem przez rolników określonych wymogów. Mechanizm ten nazwano wzajemną zgodnością (cross-compliance) i oznacza on, że producent rolny musi spełniać wymogi, aby uzyskać płatności bezpośrednie w pełnej kwocie.

Marketing logistyczny ekologicznych gospodarstw rolniczych

Rynek produktów spożywczych ulega ciągłym zmianom wywołującym potrzebę dostosowywania przedsiębiorstw produkujących i dostarczających żywność. Jedną z takich zmian jest pojawienie się nowych metod komunikacji pomiędzy klientami a przedsiębiorstwem. Należą do nich strony internetowe oraz aplikacje dostępne dla użytkowników komputerów i smartfonów. Celem opracowania jest wskazanie jak zmiana sposobów komunikowania się polegająca przede wszystkim na oderwaniu się użytkowników od fizycznej lokalizacji komputera i uzyskaniu możliwości pozostawania w kontakcie z klientem nieomal niezależnie od jego lokalizacji wpływa na poprawę obsługi logistycznej klienta oraz usprawnia budowę długotrwałych relacji z klientem. Mobilne rozwiązania sieciowe udostępniające klientom stały dostęp do zasobów Internetu oraz wyposażenie ich w aplikacje usprawniającą ten kontakt otwierają szereg możliwości nawiązania konkurencji z dużymi dostawcami produktów spożywczych.

Potrzeby gospodarstw rolnych w zakresie zabezpieczenia w usługi serwisowe i części zamienne dla ciągników i maszyn rolniczych

Miarą efektywnego funkcjonowania ciągników i maszyn rolniczych w gospodarstwie rolnym są możliwie jak najniższe koszty wykonania prac agrotechnicznych. Wysokość owych kosztów uzależniona jest od gotowości maszyn do pracy, którą należy rozumieć jako zdolność do wykonania określonych prac agrotechnicznych w zadanym czasie. System ten obejmuje nie tylko działalność służb serwisowych ale także zaopatrzenie gospodarstw rolnych w części zamienne.

Kanały dystrybucji surowców żywnościowych z gospodarstw ekologicznych w województwie Warmińsko-Mazurskim

W ciągu ostatnich kilkunastu lat w Polsce nastąpił dynamiczny wzrost liczby gospodarstw ekologicznych, a wraz z tym areał upraw ekologicznych. Jak wynika z danych [1, 4, 5] Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z lat 2001-2011, liczba producentów prowadzący działalność w zakresie ekologicznej uprawy roślin i utrzymania zwierząt z certyfikatem zwiększyła się z 669 do 23431.

Zarządzanie jakością w sektorze spożywczym - wybrane aspekty prawne

W ramach przedstawionych kierunków rozwoju Wspólnej Polityki Rolnej do 2020 r., Komisja Europejska zwróciła szczególną uwagę na konieczność wprowadzania innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, na które składa się zarówno zaspokojenie rosnącego popytu na żywność, jak i zagwarantowanie jej odpowiedniej jakości. Z uwagi na różnorodność występujących na rynku UE łańcuchów dostaw żywności, w miarę jednolicie powinny one zostać ukierunkowane na żywność bezpieczną, posiadającą wysoką jakość i wytwarzaną w sposób zrównoważony. Wszystkie te elementy wynikają z rosnącej świadomości konsumentów żywności i potrzeb rynku. By przynajmniej spełnić ich bieżące oczekiwania, w ramach proponowanej polityki, wskazuje się na potrzebę tworzenia nowych systemów zapewniania jakości żywności oraz systemów ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich.
Subskrybuj to źródło RSS