Zaloguj się
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Wymagania dla transportu żywności typu instant

Wymagania dla transportu żywności typu instant 6 lata 9 miesiąc temu #8438

  • Sujon
  • Sujon Avatar
  • Offline
  • Fresh Boarder
  • Posty: 4
  • Oklaski: 0
Witam wszystkich,

od pewnego czasu w firmie, w której pracuję jako Logistyk wdrażany jest system HACCP oraz GMP/GHP. Jesteśmy dystrybutorem krajowym żywności funkcjonalnej (żywność typu instant - koktajle, batony, dania gotowe, suszone i mielone superfood).
Borykam się z problemem wymagań jakie są stawiane do warunków transportu tego typu żywności. Produkty pakowane są w:
- saszetki (zgrzewane u góry)
- doypacki (zamknięcie strunowe + zgrzew)
- folie z tworzyw sztucznych (zgrzew)
- talerzyki (zgrzew)
Opakowania jednostkowe są konfekcjonowane w opakowaniach zbiorczych kartonowych 1 stopnia (display) oraz 2 stopnia (karton zbiorczy).

Podstawowe wymagania są mi znane (dobry stan techniczny auta, odpowiednia temperatura itp.)
Głównie chodzi mi o wymóg posiadania opinii sanitarnej na środek transportu do przewozu artykułów spożywczych. Czy do tego typu żywności taka opinia jest niezbędna? Mógłby ktoś się podzielić wiedzą na temat wymagań?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam serdecznie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Wymagania dla transportu żywności typu instant 6 lata 9 miesiąc temu #8449

  • Lukasz
  • Lukasz Avatar
  • Offline
  • Administrator
  • Posty: 3688
  • Otrzymane podziękowania: 200
  • Oklaski: 159
Witam,

myślę, że potrzebnych informacji może Pan próbować szukać w treści Ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia ( Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225) oraz w aktach wykonawczych.

Może także warto skonsultować tą sprawę w Państwowej Inspekcji Sanitarnej?

Pozdrawiam
ŁP
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Czas generowania strony: 0.083 s.