logistyka.net.pl - wortal logistyczny | logistyka | e-logistyka | TSL

       WYDAWCA            PARTNER PORTALU

   

A+ A A-

Tegoroczna nagroda BREEAM dla holenderskiej centrali Rhenus'a

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Najwyższą ocenę BREEAM (British Research Establishment Environmental Assessment Method) w tym roku (99,48%) za zrównoważony rozwój budynku otrzymała holenderska siedziba główna i centrum dystrybucyjne międzynarodowej firmy logistycznej Rhenus Contract Logistics, położona w obiekcie New Logic III na terenie obszaru przemysłowego Het Laar na obrzeżach miasta Tilburg (Holandia). New Logic III jest już piątym budynkiem "Outstanding", który opracowała firma DOKVAST.

Budynek dysponujący łączną powierzchnią magazynową i biurową 60 500 m kw. - nazywany "The Tube" ze względu na swój cylindryczny kształt - składa się z trzech połączonych ze sobą pomieszczeń z antresolą na dwóch poziomach, które nadają się do świadczenia usług dodanych (VAS) i/lub do (przyszłej) rozbudowy biura. Główne wejście, zapewniające dostęp do biura, znajduje się po prawej (wschodniej) stronie, natomiast dla pracowników położonego centralnie magazynu, do którego można dotrzeć tunelem, stworzono osobne wejście. Tunel ten przechodzi pod polem manewrowym dla ciężarówek, co gwarantuje pracownikom bezpieczny dostęp do miejsc pracy. Tutaj jest też wejście do biura wysyłkowego, w którym kierowcy mogą zgłaszać swoje problemy. Mogą oni także obserwować na ekranach, jak ich ciężarówki są ładowane lub rozładowywane. Magazyn, gdzie produkty są składowane w regałach i stosach blokowych, znajduje się bezpośrednio za obszarem odbioru i wysyłki. Ponadto część produktów jest umieszczana w tzw. "auto-sklepie" - magazynie zmechanizowanym, służącym kompletacji zamówień.
Przy powstawaniu "zielonego" z założenia obiektu New Logic III - "The Tube", skorzystano m.in. z usług firmy dysponującej certyfikatem FSC, w wyniku czego całe drewno użyte podczas budowy (i które wykorzystuje się na stałe w budynku) jest certyfikowane przez FSC. Dla wykreowania świadomości użytkowników budynku w zakresie zużycia energii i wody, wyposażono go w liczniki Modbus w różnych grupach wszystkich jednostek głównych i poddystrybucyjnych oraz wodomierze. Wszystkie te liczniki są połączone z platformą DOCC CONTROL, umożliwiającą odczyt danych dotyczących zużycia, także w czasie rzeczywistym. Dzięki temu dane o zużyciu energii są transparentne na wyjątkowo szczegółowym poziomie, a dodatkowo są one eksponowane w głównym holu.
Oprócz wyboru systemu klimatyzacji, który przyczynia się do oszczędności energii, pracownicy mają możliwość kontrolowania klimatu zgodnie z własnymi potrzebami. Stężenie CO2 na stanowiskach pracy jest mierzone w sposób ciągły, a w razie potrzeby uzupełniane dodatkowym, świeżym powietrzem. Ponadto stanowiska pracy posiadają własną konfigurację oświetlenia (na 4 miejsca pracy), biurka z regulacją wysokości, dużą ilość naturalnego światła dziennego oraz możliwość zapobiegania uciążliwościom świetlnym poprzez zamontowaną markizę. Dodatkowo fasady magazynu zostały wyposażone w ściany, które zapewniają dostęp światła dziennego. Te oświetlenie ścienne zostało strategicznie rozmieszczone w centrum każdego korytarza, dzięki czemu magazyn dysponuje wyjątkowo dużą ilością naturalnego światła dziennego, co przyczynia się do zapewnienia odpowiedniego klimatu wewnętrznego. Działania te bezpośrednio przekładają się na zdrowe i przyjemne środowisko pracy, prowadząc w efekcie do zmniejszenia absencji chorobowej.
Budynek został zaprojektowany jako obiekt szczelny, dzięki czemu w jego wnętrzu pozostaje jak najwięcej ciepła (lub zimna). To ostatnie, w połączeniu z właściwą wartością izolacyjną elewacji, przyczynia się do ograniczenia strat energii do minimum. Wyniki prób szczelności potwierdziły to, pokazując że nawet biuro osiąga wyniki na poziomie "domu pasywnego". Dodatkowo New Logic III został wyposażony w potrójne szyby. Ten rodzaj przeszklenia nie tylko przyczynia się do lepszej izolacji termicznej, ale również do lepszej izolacji akustycznej i hałas z zewnątrz jest maksymalnie zredukowany.
Nad ogrzaniem i chłodzeniem pomieszczeń czuwa zrównoważony system energetyczny VAV (system o zmiennej objętości powietrza) w połączeniu z pompą ciepła. Wykorzystuje on free-cooling, czyli w przypadku niskiej temperatury zewnętrznej i rosnącej temperatury wewnętrznej biura są chłodzone "wolnym" chłodnym powietrzem zewnętrznym, bez interwencji pompy ciepła. System VAV jest systemem powietrzno-powietrznym, co oznacza, że w przypadku większego zapotrzebowania na zimno lub ciepło na danym obszarze, jest wdmuchiwane do niego więcej powietrza. W konsekwencji poziom CO2 zawsze mieści się w bezpiecznych granicach i przyczynia się do zapewnienia zdrowego klimatu wewnętrznego. Magazyn i biura są ogrzewane za pomocą pompy ciepła, dzięki temu "The Tube" jest całkowicie obiektem "bezgazowym", co też świadczy o jego wyjątkowości. Natomiast pochodząca z dachu woda deszczowa jest wykorzystywana do spłukiwania toalet. Te ostatnie - w połączeniu z pisuarami bezwodnymi oraz automatycznymi kranami wodnymi - dzięki zastosowaniu zaworów w różnych miejscach poboru wody, które są wyłączane przez czujniki ruchu instalacji oświetleniowej, wpływają na zmniejszenie zużycia wody w całym obiekcie.
Główna konstrukcja nośna składa się z ramy stalowej nadającej się do recyklingu. W porozumieniu z konstruktorem poszukiwano właściwego rozmiaru siatki filarów i optymalizacji konstrukcji stalowej, w celu zaprojektowania jej efektywnie i wydajnie, jak to tylko możliwe. Stalowe filary w magazynie są chronione przed mogącymi wystąpić uszkodzeniami. Fundament parteru magazynu składa się z żelbetowej posadzki wylewanej w trakcie pracy. W połączeniu z mieszanym granulatem podłoga ta zapewnia stabilną konstrukcję nośną dla regałów i operacji biznesowych użytkownika. Ponieważ BREEAM narzuca wymagania dotyczące wpływu zastosowanych materiałów na środowisko naturalne, poszukiwano wyłącznie dostawców, którzy posiadają certyfikat ISO 14001. Ze względu na wybrany rozmiar siatki filarów budynku, użytkownik może dowolnie dzielić magazyn według własnych potrzeb. Wraz z wprowadzeniem instalacji tryskaczowej ESFR, tryskacze regałowe stały się zbędne. Dzięki temu zmiany w podziale magazynu są zawsze możliwe, bez konieczności wprowadzania zmian w instalacji tryskaczowej. Ponadto zdecydowano się na odzyskanie "utraconej" przestrzeni nad obszarem odbioru i wysyłki poprzez zastosowanie płyt z pustymi rdzeniami o maksymalnej rozpiętości. W konsekwencji strefa spedycji jest w miarę możliwości wolna od filarów, co zapobiega ryzyku kolizji w tych częściach budynku. Nad nią praktycznie wypełniana jest niewykorzystana przestrzeń poprzez tworzenie antresoli, na których można przeprowadzać ręczną kompletację zamówień. Ponadto, części tego obszaru są wypełnione jako powierzchnia biurowa, stołówka i garderoby.
Oprócz wyznaczającej nowe trendy fasady frontowej, wykonanej w całości z aluminium, fasady magazynu zostały wyposażone w wielowarstwową powłokę Kingspan, a ściany przyczyniają się do oświetlenia magazynu w ciągu dnia. Dzięki strategicznemu doborowi paneli w centrum każdej alei regałów, magazyn dysponuje wyjątkowo dużą ilością światła dziennego, co przyczynia się do utrzymania odpowiedniego klimatu wewnętrznego w tych częściach obiektu. Przy większej ilości światła dziennego oświetlenie LED reaguje na to bezpośrednio i jest automatycznie przyciemniane.
Chcąc zachęcić personel do korzystania z rowerów, na terenie obiektu zainstalowano ścieżkę rowerową, a we wnętrzu New Logic III znajdują się również trzy zadaszone i zamykane szopy rowerowe. Ponadto istnieją szatnie męskie i damskie, przy których znajdują się prysznice i szafki. Dodatkowo, aby upowszechniać eksploatację elektrycznych środków transportu, na parkingach zainstalowano kilka punktów ładowania.
Do tej pory BREEAM ocenił ponad 569 000 budynków w 83 krajach, przy czym w Holandii, która od lat buduje reputację kraju zrównoważonej architektury, znajduje się m.in. biurowiec Edge w Amsterdamie, gdzie mieści się siedziba Deloitte Netherlands, który został swego czasu okrzyknięty najbardziej zieloną powierzchnią biurową na świecie, osiągając najwyższy wynik BREEAM w swojej kategorii.

Ostatnio zmieniany poniedziałek, 26 sierpień 2019 14:07

 Instytut Logistyki i Magazynowania

Logowanie

LOGOWANIE

Rejestracja

Rejestracja użytkownika
lub Anuluj