Zaloguj się

WIEDZA: e-gospodarka

Bezpieczeństwo żywności i odpowiedzialność producentów rolnych w świetle wdrażania wymogów wzajemnej zgodności

Od 2004 roku, wraz z reformą Wspólnej Polityki Rolnej, otrzymywanie płatności bezpośrednich w gospodarstwach rolnych w Unii Europejskiej zostało powiązane z przestrzeganiem przez rolników określonych wymogów. Mechanizm ten nazwano wzajemną zgodnością (cross-compliance) i oznacza on, że producent rolny musi spełniać wymogi, aby uzyskać płatności bezpośrednie w pełnej kwocie.

Marketing logistyczny ekologicznych gospodarstw rolniczych

Rynek produktów spożywczych ulega ciągłym zmianom wywołującym potrzebę dostosowywania przedsiębiorstw produkujących i dostarczających żywność. Jedną z takich zmian jest pojawienie się nowych metod komunikacji pomiędzy klientami a przedsiębiorstwem. Należą do nich strony internetowe oraz aplikacje dostępne dla użytkowników komputerów i smartfonów. Celem opracowania jest wskazanie jak zmiana sposobów komunikowania się polegająca przede wszystkim na oderwaniu się użytkowników od fizycznej lokalizacji komputera i uzyskaniu możliwości pozostawania w kontakcie z klientem nieomal niezależnie od jego lokalizacji wpływa na poprawę obsługi logistycznej klienta oraz usprawnia budowę długotrwałych relacji z klientem. Mobilne rozwiązania sieciowe udostępniające klientom stały dostęp do zasobów Internetu oraz wyposażenie ich w aplikacje usprawniającą ten kontakt otwierają szereg możliwości nawiązania konkurencji z dużymi dostawcami produktów spożywczych.

Potrzeby gospodarstw rolnych w zakresie zabezpieczenia w usługi serwisowe i części zamienne dla ciągników i maszyn rolniczych

Miarą efektywnego funkcjonowania ciągników i maszyn rolniczych w gospodarstwie rolnym są możliwie jak najniższe koszty wykonania prac agrotechnicznych. Wysokość owych kosztów uzależniona jest od gotowości maszyn do pracy, którą należy rozumieć jako zdolność do wykonania określonych prac agrotechnicznych w zadanym czasie. System ten obejmuje nie tylko działalność służb serwisowych ale także zaopatrzenie gospodarstw rolnych w części zamienne.

Kanały dystrybucji surowców żywnościowych z gospodarstw ekologicznych w województwie Warmińsko-Mazurskim

W ciągu ostatnich kilkunastu lat w Polsce nastąpił dynamiczny wzrost liczby gospodarstw ekologicznych, a wraz z tym areał upraw ekologicznych. Jak wynika z danych [1, 4, 5] Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z lat 2001-2011, liczba producentów prowadzący działalność w zakresie ekologicznej uprawy roślin i utrzymania zwierząt z certyfikatem zwiększyła się z 669 do 23431.

Zarządzanie jakością w sektorze spożywczym - wybrane aspekty prawne

W ramach przedstawionych kierunków rozwoju Wspólnej Polityki Rolnej do 2020 r., Komisja Europejska zwróciła szczególną uwagę na konieczność wprowadzania innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, na które składa się zarówno zaspokojenie rosnącego popytu na żywność, jak i zagwarantowanie jej odpowiedniej jakości. Z uwagi na różnorodność występujących na rynku UE łańcuchów dostaw żywności, w miarę jednolicie powinny one zostać ukierunkowane na żywność bezpieczną, posiadającą wysoką jakość i wytwarzaną w sposób zrównoważony. Wszystkie te elementy wynikają z rosnącej świadomości konsumentów żywności i potrzeb rynku. By przynajmniej spełnić ich bieżące oczekiwania, w ramach proponowanej polityki, wskazuje się na potrzebę tworzenia nowych systemów zapewniania jakości żywności oraz systemów ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich.

Problem poziomu intensywności produkcji w łańcuchu dostaw wieprzowiny

Od połowy lat 80-tych ubiegłego wieku, światowemu sektorowi mięsnemu - głównie poprzez konsolidację - udało się osiągnąć ogromne postępy. Obecnie jest on zdominowany przez wysoce wyspecjalizowane i zaawansowane technologicznie przedsiębiorstwa przetwórstwa żywności, nastawione na długoterminowy wzrost zysków. W łańcuchu dostaw mięsa wieprzowego widoczny jest również nasilający się proces integracji, którego celem jest osiągnięcie trwałej konkurencyjności. Łańcuch ten obejmuje powiązane ze sobą podmioty, np. firmy zajmujące się doskonaleniem materiału genetycznego, producentów żywca wieprzowego, przetwórców, dystrybutorów i sprzedawców detalicznych i hurtowych. Należy zauważyć, że na poziomie ogniwa produkcji skupiono się przede wszystkim na minimalizowaniu kosztów. Komercjalizację produkcji i typowe biznesowe podejście do surowca najlepiej można scharakteryzować w sloganie „najwyższa wartość tuszy po najniższych kosztach”. Tymczasem rozwój intensywnych (fermowych) technologii produkcji żywca wieprzowego wsparty pracą hodowlaną, doprowadził co prawda do znacznego wzrostu poziomu produkcji trzody chlewnej, ale jednocześnie uwidocznił nowe, nieznane dotychczas problemy. Wraz ze zmianą systemu hodowli z ekstensywnego na intensywny, trzoda chlewna została narażana na różnorodne stresujące procedury, takie jak: zabiegi zootechniczne, tworzenie grup technologicznych czy transport zewnętrzny.

Rozwój rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej

Do lat osiemdziesiątych XX wieku rolnictwo ekologiczne pozostawało poza zainteresowaniem instytucji rządowych. Pierwszym z krajów, który politycznie wsparł rolnictwo ekologiczne była Dania. Pod koniec lat osiemdziesiątych wprowadzono przepisy prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego, sformułowano kryteria dotyczące ekologicznej produkcji oraz zasady kontroli i ich certyfikację. Ponadto wprowadzono logo oznaczające produkty rolnictwa ekologicznego. Działania duńskiego rządu odnosiły się również do marketingu, szkoleń oraz badań. W 1988 r. Niemcy wprowadziły dotacje dla rolników ekologicznych, środki te pochodziły z projektów dla rolnictwa w UE. Zasadnicze zmiany nastąpiły z chwilą wprowadzenia programów rolnośrodowiskowych. Duży udział obszarów objętych tymi programami doprowadził do rozwoju rolnictwa ekologicznego w Skandynawii oraz we Włoszech i w Austrii [6, s.204]. Jeśli chodzi o dynamikę, to aktualnie w Europie do najszybciej rozwijających się rynków żywności ekologicznej należą rynki: niemiecki, szwajcarski oraz rynki krajów skandynawskich, gdzie udział żywności ekologicznej w ogólnej sprzedaży żywności przekroczył 5%.
Subskrybuj to źródło RSS