W ciągu ostatnich lat miało miejsce wiele afer żywnościowych, które obniżyły poziom ochrony oraz zmniejszyły zaufanie konsumenta do jakości żywności. Wynikiem tych wydarzeń było pojawienie się licznych regulacji europejskich, między innymi: Regulacja nr 178/2002 oraz Regulacja nr 1935/2004, których zadaniem jest wprowadzenie jednolitych w całej Europie wymagań w stosunku do bezpieczeństwa żywności.
Obecnie przedsiębiorstwa zmuszone są do działania w szybko zmieniającym się otoczeniu w ramach globalnej konkurencji. Dlatego muszą posiadać zdolności i narzędzia do zarządzania przedsiębiorstwem na nieprzewidywalnych rynkach, przy posiadaniu rozproszonych zasobów jednocześnie minimalizując koszty i czas realizacji zamówień klientów. W ostatnich latach wiele firm o zasięgu globalnym jak również małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), zdaje sobie sprawę, że skuteczność ich działań jest w dużym stopniu zależna od odpowiedniej współpracy i koordynacji z ich dostawcami, jak również z odbiorcami czy bezpośrednio klientami końcowymi.
Formy organizacji magazynowania
Obecnie na świecie nie można znaleźć wyrobu, który na swojej drodze do klienta finalnego nie byłby choćby raz magazynowany. Z tego względu problem magazynowania jest obecnie niezwykle ważny, a jego formy realizacji są nieustannie rozwijane i ulepszane. Ujmując kwestię magazynowania, najogólniej można wyróżnić dwie podstawowe formy jego organizacji: magazynowanie we własnym zakresie oraz magazynowanie zlecane na zewnątrz. Całość uzupełnia rozwiązanie mieszane, w ramach którego, dana firma częściowo zaspokaja swoje potrzeby magazynowe we własnym zakresie, częściowo zaś korzystając z zasobów zewnętrznych. "Częściowo" nie oznacza tutaj tylko podziału składowanych asortymentów pomiędzy magazyny w całości własne i magazyny w całości obce, ale na przykład samodzielną realizację procesów magazynowych w obiektach obcych.