Zaloguj się

WIEDZA

Zarządzanie jakością w sektorze spożywczym - wybrane aspekty prawne

W ramach przedstawionych kierunków rozwoju Wspólnej Polityki Rolnej do 2020 r., Komisja Europejska zwróciła szczególną uwagę na konieczność wprowadzania innowacji w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego, na które składa się zarówno zaspokojenie rosnącego popytu na żywność, jak i zagwarantowanie jej odpowiedniej jakości. Z uwagi na różnorodność występujących na rynku UE łańcuchów dostaw żywności, w miarę jednolicie powinny one zostać ukierunkowane na żywność bezpieczną, posiadającą wysoką jakość i wytwarzaną w sposób zrównoważony. Wszystkie te elementy wynikają z rosnącej świadomości konsumentów żywności i potrzeb rynku. By przynajmniej spełnić ich bieżące oczekiwania, w ramach proponowanej polityki, wskazuje się na potrzebę tworzenia nowych systemów zapewniania jakości żywności oraz systemów ochrony zdrowia zwierząt gospodarskich.

Problem poziomu intensywności produkcji w łańcuchu dostaw wieprzowiny

Od połowy lat 80-tych ubiegłego wieku, światowemu sektorowi mięsnemu - głównie poprzez konsolidację - udało się osiągnąć ogromne postępy. Obecnie jest on zdominowany przez wysoce wyspecjalizowane i zaawansowane technologicznie przedsiębiorstwa przetwórstwa żywności, nastawione na długoterminowy wzrost zysków. W łańcuchu dostaw mięsa wieprzowego widoczny jest również nasilający się proces integracji, którego celem jest osiągnięcie trwałej konkurencyjności. Łańcuch ten obejmuje powiązane ze sobą podmioty, np. firmy zajmujące się doskonaleniem materiału genetycznego, producentów żywca wieprzowego, przetwórców, dystrybutorów i sprzedawców detalicznych i hurtowych. Należy zauważyć, że na poziomie ogniwa produkcji skupiono się przede wszystkim na minimalizowaniu kosztów. Komercjalizację produkcji i typowe biznesowe podejście do surowca najlepiej można scharakteryzować w sloganie „najwyższa wartość tuszy po najniższych kosztach”. Tymczasem rozwój intensywnych (fermowych) technologii produkcji żywca wieprzowego wsparty pracą hodowlaną, doprowadził co prawda do znacznego wzrostu poziomu produkcji trzody chlewnej, ale jednocześnie uwidocznił nowe, nieznane dotychczas problemy. Wraz ze zmianą systemu hodowli z ekstensywnego na intensywny, trzoda chlewna została narażana na różnorodne stresujące procedury, takie jak: zabiegi zootechniczne, tworzenie grup technologicznych czy transport zewnętrzny.

Rozwój rolnictwa ekologicznego w Unii Europejskiej

Do lat osiemdziesiątych XX wieku rolnictwo ekologiczne pozostawało poza zainteresowaniem instytucji rządowych. Pierwszym z krajów, który politycznie wsparł rolnictwo ekologiczne była Dania. Pod koniec lat osiemdziesiątych wprowadzono przepisy prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego, sformułowano kryteria dotyczące ekologicznej produkcji oraz zasady kontroli i ich certyfikację. Ponadto wprowadzono logo oznaczające produkty rolnictwa ekologicznego. Działania duńskiego rządu odnosiły się również do marketingu, szkoleń oraz badań. W 1988 r. Niemcy wprowadziły dotacje dla rolników ekologicznych, środki te pochodziły z projektów dla rolnictwa w UE. Zasadnicze zmiany nastąpiły z chwilą wprowadzenia programów rolnośrodowiskowych. Duży udział obszarów objętych tymi programami doprowadził do rozwoju rolnictwa ekologicznego w Skandynawii oraz we Włoszech i w Austrii [6, s.204]. Jeśli chodzi o dynamikę, to aktualnie w Europie do najszybciej rozwijających się rynków żywności ekologicznej należą rynki: niemiecki, szwajcarski oraz rynki krajów skandynawskich, gdzie udział żywności ekologicznej w ogólnej sprzedaży żywności przekroczył 5%.

Producent rolny w łańcuchu dostaw żywności

Jednym z celów Wspólnej Polityki Rolnej jest zapewnienie odpowiednich dochodów dla rolników. Wspominał o tym już Traktat Rzymski z 1957 r. Okazuje się jednak, że dążenie to jest niezmiernie trudno osiągnąć. Bezsprzecznie niestabilność cen, silne uzależnienie rolnictwa od czynników klimatycznoglebowych powoduje, że dochody rolników i stopa rentowności są średnio niższe niż w pozostałych sektorach gospodarki. Poza tym rolnicy otrzymują zbyt małą część wartości dodanej wytworzonej w łańcuchu dostaw żywności, natomiast segment, z jakiego korzysta przemysł spożywczy wzrasta.

Analiza determinantów wyboru dostawców wybranych środków do produkcji rolnej

Rynek dostawców środków do produkcji rolnej charakteryzuje się wysokim stopniem elastyczności i dostosowania do zmieniających się potrzeb gospodarstw prowadzących działalność rolniczą. W ogólnym ujęciu agrobiznes składa się z trzech podstawowych agregatów: • zaopatrzenia w surowce i środki do produkcji zarówno gospodarstw jak i przedsiębiorstw przetwórczych, • rolnictwa, • przetwórstwa, które przetwarza surowce na produkty spożywcze, a także zajmuje się ich magazynowaniem i dystrybucją.

Terytorialna struktura sieci dealerów sprzętu udojowego a intensywność produkcji mleka surowego w Polsce

W Polsce wytwarza się blisko 12 000 mln litrów mleka surowego rocznie. W poszczególnych województwach skala produkcji jest mocno zróżnicowana i wynosi od zaledwie 0,9% produkcji globalnej w łódzkiem, aż do 23,3% w mazowieckiem. Liczą się też dwa inne województwa: wielkopolskie z produkcją stanowiącą 12,0% całości i podlaskie, gdzie wytwarza się 16,5% surowca mlecznego.

Rozwiązania bezodpadowej gospodarki ubocznymi produktami przemysłu spożywczego

Zmiany demograficzne, jakie dokonały się w świecie w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat, takie jak gwałtowny wzrost liczby ludności, wydłużenie się średniej długości życia człowieka, urbanizacja, istotnie wpłynęły na rozwój gospodarki żywnościowej, zarówno w skali świata, jak i w poszczególnych krajach. Był on ściśle powiązany z zapewnieniem ludzkości dostatecznego wyżywienia, co wywarło ogromny wpływ na rozwój nowoczesnych metod agrotechnicznych (m.in.

O potrzebie uświadamiania społeczności akademickiej w sferze ochrony praw własności intelektualnej

Mianem własności intelektualnej określa się rozmaite rezultaty intelektualnej działalności człowieka czyli, ogólnie rzecz ujmując, tzw. „dobra niematerialne”. Przedmioty tej działalności są zgrupowane w obrębie dwóch obszarów: własność przemysłowa oraz własność autorska. Pośród przedmiotów własności przemysłowej wymienia się w szczególności: wynalazki, znaki towarowe, wzory przemysłowe i użytkowe, oznaczenia geograficzne. Przedmiotami własności autorskiej z kolei są utwory literackie, filmy, utwory muzyczne, rzeźby, fotografie, artykuły (także niniejszy), monografie i inne. Ogólnie rzecz biorąc, wśród przedmiotów własności przemysłowej można wyróżnić takie, które rozszerzają stan techniki (np. wynalazki), oraz takie, które nie przyczyniają się do postępu technicznego, pozwalając jedynie na indywidualizację produktu lub przedsiębiorcy (np. znaki towarowe).

Instytuty badawcze, polityka innowacje, unia europejska

Referat dotyczy problematyki związanej z funkcjonowaniem instytutów badawczych. Artykuł porusza kwestię roli zadań resortowych placówek badawczych po okresie transformacji ustrojowej. W referacie opisano udział organizacji badawczych w projektach unijnych, ich współpracę z przedsiębiorstwem, również możliwości kształcenia wykwalifikowanej kadry specjalistów.
Subskrybuj to źródło RSS