Zaloguj się

WIEDZA: logistyka

Wpływ obniżania jakości informacji na przepływy informacyjne w przedsiębiorstwie

Dzisiejszy świat w każdej dziedzinie i każdym aspekcie funkcjonowania oparty jest na dostępie do informacji. Dotyczy to życia prywatnego każdego z nas (dokonujemy wyborów na podstawie zdobytej i posiadanej wiedzy, zarówno w kwestiach np. zakupu nowego proszku do prania, jak i wyboru uczelni, firmy ubezpieczeniowej itp.), a także polityki, gospodarki, nauki i kultury. Współczesność, oprócz potrzeby informacji, charakteryzuje się mnogością i łatwą dostępnością jej źródeł.

Magazynowanie jabłek jako proces logistyczny w rolnictwie

Magazynowanie określane jest jako zespół czynności związanych z czasowym przyjmowaniem, składowaniem, przechowywaniem, kompletowaniem, przemieszczaniem konserwacją, ewidencjonowaniem, kontrolowaniem i wydawaniem dóbr materialnych (zapasów). Magazyn jest więc miejscem (węzłem) w systemie logistycznym, w którym firma składuje albo utrzymuje surowce, półprodukty lub wyroby gotowe w różnym czasie. Istnienie węzłów zwanych magazynami wynika z faktu, iż przepływ dóbr materialnych przez wszystkie fazy działalności przedsiębiorstwa nie może być ciągły. Konieczne jest tworzenie zapasów, które muszą być składowane. W ujęciu procesowym magazynowanie jest niewątpliwie jednym z procesów logistycznych przedsiębiorstwa. Jak zauważa B. Słowiński procesy logistyczne, niezależnie od świadomości ich istnienia, funkcjonują w każdym przedsiębiorstwie, które jest na tyle efektywne, na ile sprawne są jego procesy. Według H. G. Tonndorfa żadne przedsiębiorstwo nie jest lepsze niż procesy logistyczne. Można stwierdzić zatem, iż te same prawa dotyczą przedsiębiorstw sektora rolno-spożywczego.

Zastosowanie kart Kanban w przedsiębiorstwie przemysłowym

Współczesną przestrzeń gospodarczą kształtuje szereg organizacji, wśród których można wyróżnić przede wszystkim: przedsiębiorstwa przemysłowe, handlowe, usługowe, finansowe, kulturalne oraz instytucje pożytku publicznego. Podstawową domeną wszystkich tych jednostek gospodarczych jest zaoferowanie społeczeństwu materialnej lub niematerialnej postaci szeroko rozumianego produktu.

Karty planowania produkcji jako element poprawiający jakość funkcjonowania systemu produkcyjnego

Dla usprawnienia procesów produkcyjnych stosuje się wiele metod, jedną z nich jest system kanban. Proces produkcyjny jest zwykle dośc złożony wymaga wprowadzana jego usprawnień, a także zastosowania metod pozwalających na ograniczanie strat i poziomu zapasów. Rozszerzeniem kart kanban są tablice planowania produkcji. Są one umieszczone w widocznym miejscu, odgrywają istotną rolę w planowaniu produkcji całej zmiany, a nie tylko jednego stanowiska roboczego. Ich obecność reguluje działania prowadzone w sferze produkcji.

Miejsce rolniczych spółdzielni produkcyjnych w logistycznym łańcuchu dostaw w agrobiznesie

Istotne znaczenie agrobiznesu w gospodarce narodowej sprawia, że działalności tej należy poświęcić szczególną uwagę w procesie poszukiwania możliwości rozwoju całego kraju. Ze względu na zarówno wolumen tworzonego produktu, jak i potencjał zaangażowany w wytwarzanie i dystrybucję produktów powstałych z surowców rolniczych agrobiznes stanowi obecnie w większości krajów największy subsystem gospodarki.

Wykorzystanie systemu Kanban na przykładzie zaopatrzenia linii produkcyjnej w przedsiębiorstwie przemysłowym z branży motoryzacyjnej

Zarządzanie poziomem zapasów jest często sensem istnienia łańcuchu dostaw, powodem, dla którego zwraca się na nie tak dużą uwagę. Zainteresowanie zmniejszeniem poziomu zapasów w całym łańcuchu dostaw wynika z ich udziału w kosztach prowadzenia działalności gospodarczej.

Outsourcing procesów logistycznych w przedsiębiorstwach mleczarskich

Outsourcing jest jedną z popularnych koncepcji doskonalenia zarządzania, dlatego też wykorzystywany jest w różnych obszarach funkcjonowania przedsiębiorstwa. Według badań przeprowadzonych na 400 polskich przedsiębiorstwach zatrudniających powyżej 50 pracowników najczęściej wyprowadzanym na zewnątrz obszarem był transport (korzystało z niego w 2011 roku aż 96,7% firm) i obsługa celna, którą zlecało 46,7% przedsiębiorstw.

Rola jakości w sferze zaopatrzenia przedsiębiorstwa branży spożywczej

Zgodnie z przyjętą przez Główny Urząd Statystyczny klasyfikacją przemysłu spożywczego, do tego rodzaju działalności gospodarczej zalicza się prawie 20 branż. O znaczeniu tej gałęzi polskiej gospodarki świadczyć może fakt, że produkcja sprzedana artykułów spożywczych, napojów oraz tytoniu stanowi ok. 20% sprzedaży ogółu produkcji wytworzonej w Polsce. Co więcej, w branży spożywczej znajduje zatrudnienie ok. 17% ogółu pracujących w przemyśle.

Subskrybuj to źródło RSS